Fysiotherapie
Soepel bewegen is optimaal leven.
De fysiotherapeut maakt het mogelijk dat iedereen binnen zijn eigen vermogen zo optimaal mogelijk kan bewegen. Want soepel bewegen is optimaal leven.
De fysiotherapeut is de deskundige op het gebied van bewegen. Hij behandelt patiënten die in het dagelijkse leven belemmerd worden bij het bewegen.
De fysiotherapeut behandelt individuele of groepen patiënten en gaat resultaatgericht aan het werk, met de bedoeling om u zo snel en zo goed mogelijk weer op de been te helpen. Bij het opstellen van een behandelplan kijkt hij samen met u naar uw wensen en lichamelijke situatie en mogelijkheden. Met zijn adviezen en oefeningen zorgt hij ervoor dat u weer beter kunt bewegen. Zodanig dat u uit het leven kunt halen wat er in zit.
Bent u goed verzekerd?
Kijk op fysiovergoeding.nl voor meer informatie.
Onze therapeuten zijn BIG-geregistreerd, voor meer informatie klik op onderstaand logo of kijk bij
Het team.
De verbijzonderingen:
Manuele Therapie
De manueeltherapeut heeft zich gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten van de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen.
De manueeltherapeut werkt vanwege zijn specifieke kennis en vaardigheden vooral aan klachten aan de wervelkolom en daarmee samenhangende klachten.
Veel voorkomende klachten die de manueeltherapeut behandelt zijn hoofd- en nekpijn die gepaard kunnen gaan met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom; nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen; klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn; artrose van de heup; lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen; bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt wordt door het bewegen van de nek en kaakklachten eventueel gecombineerd met nekklachten.
Contactpersonen:
Peter Postema en Leonie Klecker
Kinderfysiotherapie
Spelenderwijs ontwikkelen kinderen hun zintuigen en motoriek. Meestal gaat dat goed en bijna ongemerkt. Maar bij sommige kinderen gaat de ontwikkeling langzamer of wijkt deze af van wat gebruikelijk is. Meer oefening is nodig om een bepaalde vaardigheid onder de knie te krijgen. Of leren met minder mogelijkheden zo optimaal mogelijk te bewegen. Deze kinderen kunnen baat hebben bij behandeling door de kinderfysiotherapeut.
Als de ontwikkeling anders verloopt
Wanneer uw kind problemen ondervindt met bewegen, dan is de kinderfysiotherapeut de zorgverlener die gespecialiseerde kennis en vaardigheden bezit met betrekking tot het houdings- en bewegingssysteem van kinderen (0-18jaar).
Bij zuigelingen kan er sprake zijn van een langzame of afwijkende ontwikkeling bijvoorbeeld door een vertraagde rijping van het zenuwstelsel, de zintuigen of het houdings- en bewegingsapparaat. Dit kan je signaleren door bijvoorbeeld een voorkeurshouding, lage of hoge spierspanning, overstrekken, eenzijdig bewegen of een lage belastbaarheid.
Bij de peuter- en kleuterleeftijd worden vaak afwijkingen of achterstanden gesignaleerd omdat de eisen ten aanzien van de motorische vaardigheden hoger worden. De behandeling van zuigelingen, peuters en kleuters richt zich op het stimuleren van de normale motorische ontwikkeling door het geven van oefeningen. speladviezen en adviezen met betrekking tot de dagelijkse verzorging om zo de behandeling te ondersteunen.
Bij oudere kinderen kunnen bewegingsproblemen invloed hebben op het welbevinden van een kind en het functioneren in een groep. Kinderen van deze leeftijd zijn zich vaak bewust van het feit dat ze anders bewegen of meer moeite hebben met bepaalde vaardigheden dan hun leeftijdsgenoten. De hulpvraag kan op het fijn motorisch en/of grof motorisch vlak liggen. De behandeling is gericht op het oefenen van motorische vaardigheden om het kind beter te laten functioneren in zijn omgeving.
Bij de kinderfysiotherapeut
Om de hulpvraag in kaart te brengen vindt er een intakegesprek plaats waarop volgend het kinderfysiotherapeutisch onderzoek. Er wordt gebruik gemaakt van gestandaardiseerde testen en observatie van de fijne en/ of grove motoriek. De testen waarmee gewerkt wordt zijn de Movement-ABC 2 (algehele motoriek) , BSID III (algehele motoriek), FSM (krachtmeting gehele lichaam),Bruce test ( inspanningstest), 6MWT (inspanningstest) BHK (schrijfproblematiek) en Beery VMI (schrijfproblematiek).
De kinderfysiotherapeut geeft uitleg en advies naar aanleiding van de bevindingen uit het onderzoek en behandelt indien nodig. Gebruikmakend van spelmateriaal en uitdagende oefeningen leren kinderen hun lichaam zo goed mogelijk te gebruiken en te ontwikkelen. Het oefenmateriaal is speciaal ontwikkeld voor kinderen en is bedoeld om het plezier in bewegen te vergroten en bepaalde motorische functies aan te spreken.
De duur van de behandeling is afhankelijk van de aard en de omvang van de klacht of van uw specifieke vraag.
Vergoeding
Elk kind van 0-18 jaar is verzekerd voor kinderfysiotherapie. De overheid vindt kinderfysiotherapie dermate belangrijk dat het onderdeel is van de basisverzekering. Er is geen sprake van eigen risico.
De praktijk voor fysiotherapie HNP is gevestigd in het Gezondheidscentrum de Zeester. In dit centrum werken naast kinderfysiotherapeuten onder andere huisartsen, psychologen en logopedisten onder één dak. Door middel van deze samenwerkingsverbanden kunnen wij kinderen een hoge kwaliteit van zorg bieden.
Bent u nieuwsgierig naar Gezondheidscentrum De Zeester en de mogelijkheden voor kinderfysiotherapie aldaar, dan bent u welkom om langs te komen.
Wij willen u zonodig graag uitleggen wat kinderfysiotherapie voor uw patiënten of leerlingen zou kunnen betekenen.
Contactpersoon:
Ellen Rietveld
Kaakfysiotherapie
Wat is kaakfysiotherapie?
Kaakfysiotherapie ook wel orofaciale fysiotherapie genoemd. De kaakfysiotherapeut is een klinisch specialist voor gezondheidsproblemen, die een relatie hebben met pijnklachten en bewegingsbeperkingen in het kauwstelsel in het bijzonder en in het hoofd/ halsgebied in het algemeen.
Voor wie is kaakfysiotherapie?
Kaakfysiotherapie is voor patiënten die klachten hebben met betrekking tot het gelaat, het kauwsysteem, het hoofd en de nek. Ook kan er sprake zijn van een bewegingsbeperking bij het openen van de mond waardoor het bijten en kauwen van voedsel moeilijker uit te voeren is. Soms is een doorverwijzing naar een logopedist, tandarts of kaakchirurg wenselijk. Meer informatie kunt u vinden op http://www.nvof.nl.
Contactpersoon:
Peter Postema
Bedrijfsfysiotherapie
De bedrijfsfysiotherapeut zet zich in voor de gezondheid van organisaties en medewerkers. Samen met werkgevers en werknemers. Maar ook met arbo-organisaties, brancheverenigingen en verzekeraars. Bedrijfsfysiotherapeuten werken aan het voorkomen van gezondheidsproblemen op de werkplek, verminderen en herstellen aandoeningen van het bewegingssysteem en ondersteunen waar nodig bij de reïntegratie van (langdurig) zieke werknemers. Mens en organisatie vormen daarin steeds ons uitgangspunt. De werkzaamheden vinden individueel en/of in groepen plaats. De individuele medewerker kan centraal staan of de functie binnen een bedrijf.
Competenties:
– Primaire preventie en reïntegratie activiteiten t.b.v. afdelingen of bedrijven (bijvoorbeeld; verdiepende RI&E t.a.v. fysieke belasting)
– Adviseren van afdelingen of bedrijven (bijvoorbeeld; op organisatie, werkplek en individueel gedrag niveau);
– Arbozorg, training, advies, begeleiding en consultancy t.b.v. afdelingen en bedrijven (bijvoorbeeld; training preventie fysieke belasting of advies over de inzetbaarheid van mogelijke hulpmiddelen ter preventie van fysieke belasting);
– Coördinatie van activiteiten rondom de afdelingen of bedrijven mbt fysieke belasting (bijvoorbeeld; opzet van ergocoach netwerk en het onderhouden van een ergocoach netwerk).
Er worden 6 fasen onderscheiden in de methodiek die bedrijfsfysiotherapeuten gebruiken:
1. Formuleert een voorlopige definitie van het (potentiële) gezondheidsprobleem en risico’s op basis van de eerste verkregen informatie.
2. Scherpt deze definitie aan en stelt een plan van aanpak op.
3. Analyseert de complete arbeidssituatie.
4. Bepaalt de fysieke belasting en schat de belastbaarheid in van de werknemer(s).
5. Kiest op basis van de onderzoeksresultaten een interventievorm en voert deze uit.
6. Evalueert de interventie.
Samenwerken met andere deskundigen
Aangezien gezondheidsproblemen op de werkplek vaak door verschillende factoren worden bepaald, is het noodzakelijk dat de mogelijke oplossingen voor problemen ook op verschillende terreinen worden gezocht. De bedrijfsfysiotherapeut zal daarom bij de aanpak van aandoeningen van het bewegingssysteem nauw samenwerken met andere deskundigen op het gebied van arbeidsomstandigheden. Daarnaast is het noodzakelijk dat de bedrijfsfysiotherapeut samenwerkt met deskundigen binnen bedrijven/instellingen die direct of indirect bij de uitvoering van onderzoek, de realisatie van de interventies en de evaluatie van de effecten zijn betrokken.
De bedrijfsfysiotherapeut kan een rol spelen in een team dat nieuwe werkplekken ontwerpt.
Naast deze brede preventieve activiteiten zijn er in de vorm van een werkplekadvies en/of belastbaarheidonderzoek ook hele praktische laag drempelige producten.
Werkplekadvies
Met het in kaart brengen van de 5W’s (werktaken, werktijden, werkdruk, werkplek en werkwijze) kan de bedrijfsfysiotherapeut een goed advies geven omtrent uw werkplek. Risico’s worden helder in kaart gebracht door middel van een stoplicht model en met duidelijke adviezen kunt u snel de fysieke belasting op uw werkplek verminderen. Via een participatieve werkplekpassing word met alle betrokken partijen samengewerkt aan een goede oplossing
Belastbaarheidonderzoek medewerkers
Een combinatie van vragenlijsten en fysiek onderzoek word de belastbaarheid van u of uw medewerker in bekeken. Gerelateerd aan de fysieke werkeisen kan er bepaald worden of een evenwicht in belasting en belastbaarheid verstoort is. Advies op maat kan dit evenwicht verbeteren.
Voor alle bovenstaande producten geldt dat er eerst een offerte op maat wordt uitgebracht. En u kunt altijd een vrijblijvend een informerend gesprek aanvragen.
Contactpersoon:
Erik Havelaar, Kees Nieuwstraten, Greet van Gemert
Oedeemfysiotherapie
De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van (lymf)oedeem. Oedeem is een ophoping van vocht in het lichaam en komt onder vaak voor bij (borst)kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval.
Wat doet de oedeemfysiotherapeut?
De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met oefentherapie. Dat gebeurt met algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen. Verder doet u bijvoorbeeld specifieke oefeningen die zijn gericht op spieren in het hele lichaam die functioneren als een pomp. Daardoor kan vocht afgevoerd worden via de lymfe- en bloedbanen.
De fysiotherapeut maakt ook gebruik van manuele lymfdrainage. Met deze massagetechniek verplaatst hij vocht naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert.
Daarnaast kan de oedeemfysiotherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan of om te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft.
Vaak werkt de oedeemfysiotherapeut samen met andere specialisten, zoals oncologen of chirurgen. Diverse oedeemfysiotherapeuten hebben zich ook gespecialiseerd in de oncologiefysiotherapie
Contactpersoon:
Carolien vd Berg
Beweegprogramma’s voor mensen met een chronische aandoening
Regelmatig lichaamsbeweging draagt op allerlei manieren bij aan uw gezondheid. Zelfs met een aandoening of klachten is er meer mogelijk dan u denkt. Speciaal ontwikkelde beweegprogramma’s helpen dan om uw gezondheid te verbeteren.
De praktijk biedt de volgende programma’s aan:
Voor meer informatie over bovenstaande trainingen neem contact op met de praktijk.
Bekkentherapie
Fysiotherapie bij bekken gerelateerde klachten.
Herkent u deze klachten: bekkenpijn(tijdens zwangerschap), incontinentieklachten, pijn bij zitten(lage rug/stuit), buikpijn, moeite met uitplassen. Neem contact met ons op! Onze gespecialiseerde collega op De Zeester gaat graag met u in gesprek en op zoek naar mogelijkheden uw klachten te behandelen.
Contactpersoon:
Greet van Gemert
Geriatriefysiotherapie
Geriatriefysiotherapie
De geriatriefysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van kwetsbare ouderen met meervoudige, complexe gezondheidsproblemen en de daarbij passende fysiotherapeutische behandeling. Hij/zij heeft kennis van veroudering, pathologie en de gevolgen daarvan voor het dagelijks functioneren op basis van een extra gespecialiseerde academische opleiding (MSc).
De geriatriefysiotherapeut richt zich op het dagelijks bewegen van kwetsbare ouderen in hun leefomgeving waarbij er gestreefd wordt de zelfredzaamheid en de kwaliteit van leven te behouden en/of te vergroten. De geriatriefysiotherapeut stemt de behandeling af met andere zorgverleners en mantelzorgers en zorgen zo voor gecoördineerde, samenhangende en dus doelmatige zorg rond de kwetsbare oudere.
Voorbeelden van gezondheidsproblemen waarvoor een geriatriefysiotherapeut kan worden ingeschakeld:
Contactpersoon: Vincent Molenaar
Oncologisch fysiotherapeut
Contactpersoon : Carolien vd Berg
Onze praktijk is aangesloten bij de onderstaande netwerken:
Artrosezorgnet (www.arthose-netwerk.nl)
ArtroseZorgnet wil er aan bijdragen dat er goede en passende zorg beschikbaar is voor mensen met artrose.
Schoudernetwerk (www.schouderfysiotherapeuten.nl)
Het Schouder Netwerk Rotterdam Drechtsteden is een groep fysiotherapeuten met meer dan gemiddelde belangstelling en kennis over het schoudergewricht. Door goede contacten met de verschillende verwijzers (huisartsen, orthopeden) kan er snel informatie worden uitgewisseld waardoor vertraging in het herstel zo veel mogelijk voorkomen kan worden.
Fysiotherapie Dordt (www.fysiotherapiedordt.nl)
De Coöperatie Fysiotherapie Dordrecht en Omstreken u.a., kortweg FysioDordt e.o. genaamd is een samenwerkingsverband van 1-ste lijns fysiotherapeuten in Dordrecht en omstreken en is opgericht op 11 augustus 2011.
Het doel van FysioDordt e.o. is kwalitatief goede, innovatieve en uniforme fysiotherapeutische producten en/of diensten aan te bieden.
Oncologienetwerk Zwijndrecht H.I.Ambacht (www.onwzwijndrechtambacht.nl)
Wij , een enthousiast team professionals , bieden u hulp
dicht bij huis , zorg voor u , zorg op maat.
Overige netwerken voor Fysiotherapie
Samen met samenwerkingsverbanden
KNGF- plustraject
Achmea Zilveren Kruis